نجوم و اجرام آسمانی

تاریخچه ی منظومه ی شمسی

سه شنبه, ۱۰ مرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۳۸ ق.ظ
گمان می رود که منظومه ی شمسی حدود 4/6 میلیارد سال قبل از ابری غول پبکر متشکل از گاز و غبار به نام سحابی خورشیدی شروع به شکل گیری کرده است . این ابر ، حجمی چندین برابر خورشید امروزی داشته است و طی میلیون ها سال ، دچار رمبش شده و تبدیل به یک صفحه مسطح در حال چرخش شد که فضای مرکزی داغ و متراکمی داشت . سرانجام قسمت مرکزی صفحه تبدیل به خورشید شد ، در حالی که سیارات و همه دیگر اشیا منظومه ی شمسی از قسمتی از مواد باقیمانده شکل گرفتند .
شکل گیری منظومه شمسی
هبچ کس بطور قطعی نمی داند که چه چیز موجب شد ابر بزرگ گاز و غبار ؛ یعنی همان سحابی خورشیدی که منظومه شمسی از آن بوجود آمده ؛ شروع به رمبش کند . آنچه قطعی است این است که گرانش به نحوی بر نیروهای وابسته به فشار گاز که ابر را منبسط نگه داشته بودند غلبه کرده است . ابر پس از رمبش ، شبیه یک سطح کلوچه مانند پهناور با یک برامدگی در مرکز آن شد . دقیقا همانند یک اسکیت باز که هنگام کشیدن بازوانش سریع تر می پرخد ، هر چه صفحه کوچک تر (منقبض) می شد با سرعت بیشتری شروع به چرخش می کرد و ناحیه مرکزی داغ، فقط ذرات سنگی سخت و فلزات توانستند به شکل جامد باقی بمانند . بقیه مواد تبخیر شدند . در دوره ای معین ، این ذرات سنگی و فلزی به تدریج جمع شدند تا اینکه اجرام کوچک آسمانی ( تکه سنگ های کوچکی که قطرشان چندین کیلومتر است ) و سرانجام سیارات سنگی درونی ، یعنی عطارد ، ناهید ، زمین و مریخ را شکل دادند . در مناطق خارجی و سردتر صفحه ، فرایند مشابهی اتفاق افتاد . اما ذرات جامدی که جمع شدند تا اجرام کوچک آسمانی را شکل دهند ، حاوی مقدار زیادی یخ های متفاوت ، مانند یخ های آب ، آمونیاک و متان ، بعلاوه سنگ بودند . این ذرات سرانجام برای تشکیل هسته های سیارات غول پیکر گازی متشکل از گاز یعنی مشتری ، زحل ، اورانوس و نپتون بکار رفتند .

۹۶/۰۵/۱۰ موافقین ۳ مخالفین ۰
محمد رضا کاظم پور

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی