نجوم و اجرام آسمانی

خانواده خورشید ( منظومه شمسی )

سه شنبه, ۱۰ مرداد ۱۳۹۶، ۰۱:۲۶ ب.ظ


منظومه شمسی متشکل از خورشید ، هشت سیاره شناخته شده ، بیش از 140 قمر و اجرام سماوی کوچک بی شماری مانند دنباله دار ها و سیارک ها می باشد . محدوده داخلی آن شامل خورشید و سیارات سنگی _ عطارد ، ناهید ، زمین و مریخ _ است. فراتر از آن ، حلقه ای از سیارک ها به نام کمربند اصلی و سیارات گازی غول پیکر مشتری ، زحل ، اورانوس و نپتون قرار دارند . پس از آن محدوده وسیعی است که پلوتو و سایر کوتوله های یخی در آن هستند و در انتها هم توده عظیمی ار دنباله دار ها قرار دارند . بطور کلی گستره منظومه ی شمسی حدود 15000میلیارد کیلومتر است و در این بین سیارات ناحیه ای را اشغال می کنند که تنها شش میلیارد کیلومتر از خورشید فراتر رفته است .

مدارها در منظومه شمسی 

اکثر مدار ها در منظومه ی شمسی به شکل بیضوی ( دایره های کشیده شده ) هستند . با وجود این ، در مورد بیشتر سیارات ، این بیضی ها شبیه دایره اند . فقط عطارد دارای مداری است که بطور خیلی محسوس با دایره ای بودن خیلی تفاوت دارد . همه سیارات و تقریبا اکثر سیارک ها در مسیر واحدی به دور خورشید می چرخند که تقریبا همان مسیری است که خورشید طبق آن حول محور خود می چرخد . دوره گردش ( مدت زمانی که طول می کشد تا یک سیاره به دور خورشید بچرخد ) با توجه به فاصله نسبت به خورشید ، از 88 روز زمینی برای عطارد تا حدود 165سال زمینی برای نپتون ، افزایش می یابد که تابع یک نسبت ریاضی است که اولین بار توسط منجم آلمانی به نام ژوهانس کپلر در اوایل قرن 17 کشف شد . هر چه سیارات از خورشید دورتر باشند ، علاوه بر داشتن مدارهای طولانی تر برای تکامل دوره گردش ، حرکت بسیار کند تری نیز دارند . 

غول های گازی 

چهار سیاره بزرگ که بلافاصله بعد از کمربند سیارکی قرار گرفته اند ، غول های گازی نامیده می شوند . این سیارات ویژگی های مشترک بسیاری دارند . هر یک هسته ای متشکل از سنگ و یخ دارد . این هسته توسط پوشش مایع یا شبه جامدی حاوی هیدروژن و هلیم و یا در مورد اورانوس و نپتون ، ترکیبی از متان ، آمونیاک و یخ های آب ، احاطه شده است . همگی جوی عمیق و غالبا طوفانی دارند که اساسا متشکل از هیدروژن و هلیم است. هر چهارتای آنها ، میدان مغناطیسی قابل توجهی دارند ، اما مشتری با میدان مغناطیسی 20000برابر زمین ، استثنا است . قمر های زیادی به دور هر کدام از غول های گازی می گردند و این تعداد در مورد مشتری چندین برابر است . نهایتا ، هر چهار غول گازی حلقه هایی متشکل از ذرات سنگ و یخ دارند . ممکن است این حلقه ها از زمانی که سیارات شکل گرفته اند ، وجود داشته باشند یا ممکن است قطعه هایی باقی مانده قمر هایی باشند که به واسطه میدان های مغناطیسی قدرتمند غول های گازی تجزیه شده اند .

سیارات سنگی

چهار سیاره داخلی منظومه ی شمسی هم سیارات سنگی نامیده می شوند . آنها بسیار کوچکتر از سیارات غول گازی هستند ، دارای تعداد کمی قمر و یا بدون قمر هستند و هیچ حلقه ای ندارند. با توجه به حرارت برخوردهایی که منجر به شگل گیری شان شده است ، هر چهارتای آنها در حالت گداخته متولد شده اند . موادی که در حالت گداخته از آن بوجود آمده اند ، به یک هسته ی فلزی و یک هسته و پوشش سنگی تجزیه شده است . همه ی این سیارات در این ادامه تاریخپه حیاتشان ، بمبارانی شدید توسط سنگ های آسمانی را متحمل شده اند که حفره هایی بر سطح آنها به جا گذاشته اند ، گرچه در روی زمین این حفره ها عمدتا به واسطه فرایند های زمین شناسی مخفی مانده اند ، به لحاظ برخی دیگر از ملاجظات ، سیارات سنگی کاملا دگرگون شده اند . برای مثال ، ناهید جوی غلیظ دارد که عمدتا متشکل از دی اکسید کربن است ، در حالی که مریخ جوی رقیق متشکل از همان گاز دارد . در مقابل ، عطارد واقعا هیچ جوی ندارد و جو زمین هم پر از نیتروژن و اکسیژن است .  

۹۶/۰۵/۱۰ موافقین ۳ مخالفین ۰
محمد رضا کاظم پور

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی